Studiu compilat cu lacrimi. Pentru visatoarele care vor un boutique.

 

 

Showroom Rogue8 | 2014

NOUA NEBUNIE: Vedete, Pinterest, FB, Instagram...cat de mult ne lasam influentati de social media in consumul de fast fashion, cat de manipulata este "nevoia"...si ce inseamna in final o afacere cu haine? 

S-a intamplat cu serialul ‪#‎Girls‬, cu # The Dress sau # Sex in the city, sau cu show-uri Tv precum The Kardashians, in tot acest timp ne-a placut sa ne lasam biciuti de informatii cu privire la ce purtam ieri, azi, acum... În câteva ore, zile sau câteva săptămâni, ceva de care nu auziseram, a devenit brusc omniprezent, închinat, criticat, exaltat, controlat. Feed-ul Twitter este plin de oameni entuziasmati in acest sens. Ha, si nu numai el...Fiecare site are un buchet de piese "de care ai nevoie", ca si cum am inlocui panza cu apa plata. 

Internetul este obsesie, această minte-set are un impact fantastic (mai ales asupra stilului de viata, modului in care iubim, traim, planuim viata) dar si asupra modului in care ne alegem o rochie...dar pana unde poate duce acest lucru?
O sa fac o mica paranteza...m-am surpins intr-o zi uitandu-ma la pagina mea de FB( Rogue sau pe Aboutness) ca in dreapta gasesc constant o reclama. Culmea, intotdeauna la rochii care mai de care mai rosii, ieftine sau tantose...inteleg, pentru ca toti folosim FB-ul cu acelasi scop...dar chiar eu, ca target, nu ma incadrez decat in categoria consumatoarelor de rochii? Nu tu un gadget, o bere, un targ sau o reclama la un site foto...Si acum ma intreb, sincer: daca eu as plati publicitate si dvs ati vedea in fiecare zi rochii, peste rochii si iar rochii de la Rogue8,de mai bine de un an...in the end...nu-i asa ca v-ati cumpara? Si daca nu, tot nu ati da un like?!? 

Cresterea traficului pe bloguri, vloguri, Instagram atrage dupa sine o crestere a cosumului de "fashion"...Spence declara ca saptamanal site-urile "dezleaga"- precum cainii- minim 3000-4000 piese...si nu ar fi bine sa inmultim cu numarul de site-uri existente!!! Conform studiilor, si clientii au devenit mult mai constienti de noile tendinte, lucru accelerat si artificial(poate), prin regularitatea cu care se fac campaniile- sunt site-uri care iti dau 2 ore pe ceas cu secundar-de noutati sau discount la noutatile de saptamana trecuta. 
Vechiul sistem in care moda avea 2 sezoane a fost complet spulberat de pronto-moda, in care brandurile | site-urile cuceresc numai prin noutati ...lunare, saptamanale, chiar zilnice.Un singur post pe instagram cu Beyoncé’s purtand tricoul Kale, sau trainerii Adidas’ ai lui Stan Smith, fast food phone coverul Moschino(cata nevoie as avea de un astfel de cover!!!!!) – sau orice outfit purtat de Ducesa de Cambridge sau Olivia Palermo...toate acestea creaza trendul, implicit boomul in vanzare...nebunia din fashionul contemporan-> si ditamai NEVOIA. 
Oare?!?

Jacqui Markham, director de design de la Topshop’s declara ca in urma unui studiu au constatat "că o persoană obișnuită începe și isi termină ziua pe dispozitivul lor mobil și se uită la telefonul lor de minim 140 de ori în timpul zilei"...astfel incat, TOPSHOP, "ca un brand de retail, trebuie să fim acolo cu ei.".

Influenta pe care o are social-media in fashion a atins cote fantastice. 
Modelul Kendall Jenner are 21,8 milioane de fani pe Instagram, și o singură imagine cu ea purtand o rochie din tricot Céline a primit mai mult de un milion de likes - aproximativ la fel ca numărul de abonați la nivel mondial la US Vogue.
Danielle Radojcin, editorul site-ului Asos declara ""Consumatoarea noastra este mult mai probabil să reacționeze la o selfie cu Suki Waterhouse din rândul din față a prezentarii Chanel decât la ceea ce poarta un model anonim ce chiar merge pe podiumul Chanel".

Se pare, asadar, ca exista totusi si o veste buna in tot ceea ce descriu aici( in cazul in care nu ati sesizat totusi ca exista multe vesti rele presarate in aceasta selectie personala de declaratii), si este declaratia buyerului Natalie Kingham, al boutiqului de designeri Maches "Un brand sau un designer poate obține o recunoaștere instantanee la nivel mondial întrucât înainte trecea printr-un proces de "ardere" foarte lent".
S-a creat astfel si un criteriu de selectie, mult diferit fata de cel practicat pana acum...pe vremuri erai considerat designer daca colectia ta era expusa la Harods sau preluata de boutiqueri cu renume...acum practic esti verificat cu cate un item pe Instagram, si daca atragi un numar impresionant de like-uri, item-ul respectiv se numeste "instagramabil" si designerul are mari sanse sa fie listat( adica sa i se comande colectia)...

Si, a aparut si problema stringenta...dar care nu este singura

Provocarea pentru comercianții cu amănuntul este sa țina pasul cu cererea, atunci când o tendință explodează. O înregistrare video a unui catelus drăguț poate deveni viral, dar ce rost are...daca acel catelus nu poate ajunge in mainile consumatorilor?!?! hahaha...

Astăzi, branduri de moda de succes au nevoie de modele de afaceri care pot face față cu volatilitatea tendințelor și a cererii constante pentru noutate, spune Fowler. "Îmbunătățirea capacității de producție, creștere de e-commerce și influența social- media din ultimii cinci ani înseamnă că retailerii trebuie să livreze un produs de la concept - pana la existenta lui fizica in stoc in mai putin de trei săptămâni pentru a putea rămâne competitivi". Cine raman castigatorii? Micile site-uri, boutiquri, cei ca mine?! Sau Za.., H@...si totul in sus, de la ei on the ground!?!

In concluzie, pot spune doar ca aceasta industrie este o industrie de cash. Existi in aceasta piata atata timp cat ai ce bani rula. Existi atata timp cat faci tot ce poti face on line, cat ai un suport de marketing din partea bradurilor cu care lucrezi sau tu, in calitate de brand- iti poti permite sedinte foto saptamanale, selfies si eventual vedete care sa te sustina...Existi atata timp cat esti instagramabil, pinterstibil sau facebookist. Existi cat timp ai in spate un producator puternic, fara rupturi de stoc si / sau parteneri care sa traga "cot la cot cu tine"...si aviz visatoarelor care doresc sa-si faca un boutique- existi cat timp iti faci un plan ca timp de 7 ani sa nu iesi din afacere, sa-ti amortizezi investitia nu mai repede de 3 ani, sa nu te mariti si sa faci copii in acest rastimp, sa te rogi...si sa ai noroc...si sa uiti de complet de culegatorii de bumbac din America, Asia, Africa, biciuti zeci de ani si sub- platiti in ultimii alti zeci de ani...

Si cand tot acest set de informatii ti-l vei fi insusit, sa prinzi curaj sa citesti in fiecare zi tot ce poti citi, afla...pentru ca intr-o fractiune de secunda te poti trezi ca traiesti, gandesti...ca din alta epoca!

Va urez succes!

# info Libby Banks pentru BBC

Leave a comment (all fields required)

Search